Functioneel beheer

Binnen het ziekenhuis worden verschillende applicaties gebruikt. Die applicaties worden binnen verschillende domeinen gebruikt. Elk domein kan een of meerdere applicaties gebruiken. Ook is het mogelijk dat een grotere applicatie binnen meerdere domeinen wordt gebruikt. Voor het beheer van deze applicaties zijn er een of meerdere functioneel beheerders als ondersteuning bij vragen of voor het aanbrengen van wijzigingen.


Om een goed beeld te krijgen van de domeinen waarin een functioneel beheerder ondersteuning biedt, is het ZiRA Informatiemodel gebruikt. Hierdoor ontstaat ook inzicht in de dekkingsgraad over de domeinen heen en waar risico’s zouden kunnen ontstaan.

Klik op afbeelding om te vergroten

In bovenstaande plaat is zichtbaar gemaakt waar het functioneel beheer is gepositioneerd bij ondersteuning van het EPD. Binnen deze organisatie wordt gebruik gemaakt van decentrale functioneel beheerders (dFB) die vanuit de lijn worden aangestuurd. Er is ook een centrale groep functioneel beheerders die onder aansturing van de automatiseringsafdeling (MICT) vallen.

In de figuur is te zien dat functioneel beheer apotheek zich alleen met medicatie bezig houdt terwijl MICT vooral met de consultatie en de subdomeinen daarvan bezig is.